Veterinärbesiktning

Ja, ni läste rätt, Lotta har veterinärbesiktigats, men inte för försäljning.
Sedan Det att Lotta höll på att stryka åt i kolik i september har vi varit lite extra rädda om henne (och köpt en massa specialfoder och annan skit). 
Ridningen har känts ganska bra, hon känns enligt min mening riktift fräsch för att vara 18 år!
Men för två veckor sedan så ringde Agneta upp mamma efter att hon ridit Lotta och sa att hon inte verkade som vanligt. Hon hade varit grinig när sadelgjorden spänndes, hängt i högertyglen (vilket INTE hör till vanligheterna) och hon hade grinat när man lade om skänklarna. Detta var inte något som värmde ur, utan tvärt om, det blev värre ju längre Agneta red. Så vi beslutade att kolla igenom henne, och detta skedde alltså igår.
Lotta fick beröm av veterinären, alla ljud lät jättebra, fin päls, fin i hullet, inte för tjock och torr och fin i benen (för sin ålder). Vilket var jätteroligt aatt höra! Vid longeringen hade tant visst brallat lite, vilket bara är ett friskhetstecken enligt mig. Böjprovet gick inte helt felfritt dock, men det hade jag å andra sidan verkligen inte förväntat mig, hon är trots allt ingen ungdom längre.
På höger fram hade hon en miniminereaktion efter böjprov, men inte så passa att veterinären egentligen klassade henne som halt (hon rekommenderade egentligen mamma att rida på som vanligt). Men för att vara på den säkra sidan börjar hon ikväll eller i morgon på en Metacamkur som pågår i 5-6 dagar under vilket hon bara får skrittas.
Veterinären kollade även på Lottas hål som sitter på vänstra undersidan av käkbenet som hon har haft i snart 5 år. Tidigare har vet. sagt att så länge hon inte verkar besväras av det så är det inget att bry sig om. Men sista året har det varat mer och mer och Lotta är inte jätteförtjust i att man pillar på det, även om hon tillåter det. Veterinären föreslog nu att käken ska röntgas för att få reda vad som är fel. Förhoppningsvis kan detta ske i Vimmerby, annars får vi kuska iväg till Mantorp. Antagligen så är det en tandrot som irriterar något i käkbenet vilket skulle kunna innebära att vi måste göra något åt hennes tänder. Men detta ska göras då hästen ska gå på bete en längre tid efteråt, alltså kommer detta med största trolighet att ske i vår.
 
Efter att mamma och jag tjatat igenom veckan då Agneta ringde oss så kom mamma på att Lotta veckan innan detta hade halkat till ordentligt med ett bakben vid ridning i ridhuset (som kan bli snorhalt). Så hon var antagligen bara stel och lite öm. 
Så förhoppningsvis kommer hon att vara helt 100 efter den här kuren. Det var egentligen inte något vi behövde göra, utan det är mest för att det här lila inte ska bli något allvarligare längre fram. 


KOMMENTERA INLÄGGET

Namn

E-postadress (publiceras ej)

URL/Bloggadress

Kommentar