Tobbe och Islandsponnyn!

Och så var det ju den här diskussionen om islandshästen... Jag försökte förklara att RASEN heter islandsHÄST, men storleken på dem är som en PONNY. Vet inte riktigt vad det var som gick fel i min förklaring... Försökte förklara att två ponnyer kan få en häst och två hästar kan få en ponny. Men hjälpte det? näe...

Så jag skulle göra det enklare och dra ett exempel med en FjordHÄST. Att de kan va både häst och ponny, men att ponny är vanligast. Likaså islandshästar.
"Men två FJORDhästar, kan de verkligen få en PONNY?" Ja. "Kan de få en fjordlax?" WTF? Suckade lite och drog falabellans historia, men poletten trillade inte ner... "Men om vi tar två människor istället. De får ju en människa. Men om de skulel få en dvärg har de ju fått en dvärg och inte en människa.?" Nej, de har ju fått en människa i STORLEK AV EN DVÄRG. "jaa..." Gör det ännu enklare genom att byta ut hästexemplet mot hundexemplet. Om du ska köpa en liten hund, låt oss säga en chiuaua (hur nu de stavas?) så vill du ju få en LITEN hund, inte en chiuaua i Grand Danois stuk? "jo det är sant..." DET ÄR SAMMA SAK MED HÄSTAR.! Alla reser har ett typutseende. Man vill inte ha en Shetlandsponny på 1,50. I dnna exteriörbeskrivning står önskad mankhöjd (ett intervall) och om hästen inte ligger inom det intervallet så är det inte en rasgodkänd häst. En New Forestponny på 1,55 är fortfarande en  New Forestponny (häst) till rasen, men den blir inte rasgodkänd. (drog ett par liknande exempel åt andra hållet med). "Är islandsHÄST alltså bara ett namn? Fastän de egentligen är ponnyer oftast?" Ja. "Men varför sa du inte det från början?"

Haha, låter lite som min Tobbe det :P


KOMMENTERA INLÄGGET

Namn

E-postadress (publiceras ej)

URL/Bloggadress

Kommentar